B1.jpg
B2.jpg
B3.jpg
B4.jpg
wp68927641_1b.jpg
wpde00b0ea.jpg
wp8c516a56.jpg
wp19a73ceb.jpg
B8.jpg
wp0e7aead4.jpg
wp2ba462e3_1b.jpg

Sissende kakkerlakken zijn afkomstig van Madagaskar, waar ze op de bosbodem van rottend materiaal leven, en daar dezelfde functie vervullen als de regenworm bij ons. Het sissen wordt veroorzaakt doordat de dieren met kracht lucht door hun trachee�n naar buiten blazen. Trachee�n zijn het buizenstelsel in het lichaam van insecten dat voor de ademhaling zorgt. Een volwassen kakkerlak kan tot acht centimeter lang en twee tot drie centimeter breed worden.
Sissende kakkerlakken kunnen uitstekend dienen als bijvoer voor grotere hagedissen, vogels en zoogdieren. Als huisdier zijn ze echter nog interessanter, omdat ze volledig onschuldig zijn. Ze zijn niet giftig, ze bijten niet, ze krabben niet en ze vliegen niet. En omdat ze nogal langzaam zijn, zijn ze heel goed te hanteren.Ook kunnen ze behoorlijk lang zonder voedsel en zijn sowieso erg sterk. Dit is zeker het ideale insect voor beginners!
De dieren zijn te houden in een eenvoudig terrarium of een plastieken doorzichtige voorraaddoos. Ze hebben nood aan bodemruimte en aan hoogte, daar ze zowel graag klimmen als graven. Met papieren kokertjes en in elkaar gestapelde eierdozen kunnen verplaatsbare schuilplaatsen worden aangebracht. Een gazen deksel of een andere geventileerde afdekking is gewenst: de dieren lopen tegen glas op. Soms wordt wel aangeraden de bovenrand van een aquarium met vaseline in te smeren. Dat houdt de grote kakkerlakken een tijdlang binnen maar de nimfen laten zich moeilijk tegenhouden. Daarbij is het uitgesloten, dat ze een plaag zullen vormen, buiten het terrarium kunnen zij niet overleven. Deze kakkerlakken houden van een redelijke luchtvochtigheid en warmte. Ze mogen behoorlijk warm worden, zeker rond de 30 graden. Ze kunnen het ook heel goed doen in een koelere omgeving, maar hun levenstempo ligt dan een stuk lager. Ze zullen minder bewegen, niet snel groeien en zich maar matig voortplanten.
 Als voedsel krijgen ze gemalen katten- of hondenbrokken, aangevuld met stukjes fruit en groenten. Overbodig te vermelden, dat die groenten wel vrij van insecticiden moeten zijn. Het voedsel moet om de paar dagen ververst worden. Water hebben ze niet echt nodig, omdat ze hun vocht uit de voeding halen. Het is echter wel aan te raden om een natte plek te voorzien, zie verder onder 'Vocht'. Dit zal hun ook helpen om gemakkelijker te vervellen. Als de bak te vochtig wordt, kan zich een mijtenplaag vormen. Deze 'Gromphadorholaelaps schaeferi' zijn trouwens altijd aanwezig. Er moet wel worden vermeld dat deze mijten totaal onschuldig zijn en zonder hun gastheer niet kunnen overleven.
wpc9878c5d.jpg
De Sisser